miercuri, 5 iunie 2013

Fractalii..psihedelici

  

Imaginile psihedelice au devenit o arta. Fractalii inventati de catre matematicianul Benoit Mandelbrot, realizati apoi de diversi oameni de stiinta, se transforma intr-o arta uluitoare.
Oamenii de stiinta stiu foarte bine ca nu aveti nevoie de droguri psihedelice, pentru a realiza imagini uimitoare: fractali, coliziuni ale particulelor, simulari pe calculator si pete solare, toate par a fi destinate special pentru a da nastere unor imagini nemaivazute, prezentate de Discover Magazine.
Cuvantul fractal a fost inventat in 1975, de catre matematicianul Benoit Mandelbrot. Provine din latinescul "frangere", care inseamna "a sparge in fragmente neregulate".
Practic, fractalii sunt figuri din plan sau spatiu, compuse dintr-un numar infinit de elemente, cu proprietatea ca forma nu li se modifica, indiferent de scara de observatie.
Fractalii formeaza o sectiune importanta a artei psihedelice si regele fractalilor era Benoit Mandelbrot, care tocmai a murit, in octombrie 2010.
In faimosul set Mandelbrot, fiecare particica este la fel ca un intreg si granita imaginara devine continua, mai detaliata cand se face zoom.
Setul de imagini contine diversi fractali psihedelici, realizati de oameni de stiinta precum Gaston Julia, Gerd Gunther, Kai-hung Fung, Mike Glazer sau de la National Center Atmospheric Research si CERN.
Imaginile fractalilor au devenit foarte indragite de public, devenind o arta, iar numerosi oameni de stiinta se intrec in a realiza fractali cat mai atractivi si originali.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu