miercuri, 5 iunie 2013

"O natura fractalica"

 


Fractali? aceasta notiune ne-a fost poate cu totul straina unora din noi. Momentul decisiv , in care interesul, curiozitatea si fascinatia noastra pentru acest subiect au inceput sa capete amploare a fost momentul cand am descoperit ca FRACTALII sunt de fapt o parte din noi ca fiinte vii si chiar o parte din natura inconjuratoare.

Fractali aproximativi sunt ușor de observat în natură. Aceste obiecte afișează o structură auto-similară la o scară mare, dar finită. Exemplele includ norii, fulgii de zapada, cristale, lanturile montane, fulgerele, retelele de rauri, conopida sau brocoli și sistemul de vase sanguine și vase pulmonare.

Arborii și ferigile sunt fractali naturali și pot fi modelați pe calculator folosind un algoritm recursiv. Natura recursivă este evidentă în aceste exemple — o ramură a unui arbore sau o frunză a unei ferigi este o copie în miniatură a întregului: nu identice, dar similare.
În 1999, s-a demonstrat despre anumite forme de fractali auto-similari că au o proprietate de "frequency invariance" — aceleași proprietăți electromagnetice indiferent de frecvență — din Ecuatiile lui Maxwell

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu